maanantai 16. toukokuuta 2016

Haluatko tradenomiksi?


Hello blog,

Tällä hetkellä opiskelen ekaa vuotta luokanopettajaksi, mutta sitä ennen kerkesin vuoden verran opiskella liiketaloutta Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa eli JAMKissa. Ajattelin vähän kirjoitella tuon yhden vuoden kokemuksesta, sillä tiedän sen olevan todella suosittu ala ja itse ainakin etukäteen koitin etsiä tietoja siitä millaista opiskelu tulisi olemaan.


Hyväksymiskirje // mieltä piristävä kansio// kalenteri oli must// tottahan tradenomilla pitää bleiseri olla ;)






Lähdin opiskelemaan suoraan lukiosta. Hain tuolloin myös luokanopettajaksi, mutta koska tiesin sisäänpääsyn olevan todella vaikeaa, päätin (osittain myös opon painostuksesta) valita hakukohteeksi myös jonkin toisen alan. Liiketalous valikoitui hakukohteeksi koska koulu sijaitsi Jyväskylässä, sisäänpääsy vaikutti helpolta ja ala oli aina kiinnostanut minua.

Pääsykoe oli kesäkuun alussa, mutta VAKAVAn jälkeen en juurikaan jaksanut panostaa aineiston lukemiseen. Luin sen vain kertalleen läpi sen enempää pänttäämättä. Koe oli kolmiosainen. Kokeessa oli matemaattinen osuus, jossa pärjäsin melko hyvin lukion pitkän matikan ansiosta. Perusyhtälöiden ratkaisua, loogista päättelyä ja sen sellaista.  Sitten oli aineistoon perustuvat osuudet: monivalintatehtävä ja englanniksi kirjoitettava essee. Pääsykoe ei mennyt kovin kehuttuvasti, mutta hyvät ennakkopisteet lukion koulumenestyksestä olivat varmasti syy koulupaikan saamiseen. Olin koulupaikan hyväksymiskirjeessä laittanut rastin ruutuun kohtaan ''Minua kiinnostavat muotiopinnot''. Niinpä mut laitettiin kaikkien muiden muodista kiinnostuneiden kanssa samalle luokalle. Meidän luokka suoritti kaikki ekan vuoden opinnot aivan samalla tavalla kuin muutkin, mutta meidän ohjaava opettaja oli muotiopintojen opettaja.  






Ensimmäisenä koulupäivänä jännitin valtavasti. Se kuitenkin helpotti aika nopeasti, sillä meidän luokka sai aivan huikeat tutorit, jotka saivat meidät nopeasti tutustumaan toisiimme ja meistä tulikin vuoden aikana tosi hyvä porukka. Tutorit järkkäili meille kaikkea ohjelmaa kaupunkikierroksista illanistujaisiin ja ne olikin tosi hyviä mahiksia tutustua uusiin luokkakavereihin.

Ekan vuoden opinnot on kaikille pakollisia ja tavallaan lajitelma siitä mitä kaikkea tradenomi voi opiskella. Markkinointi, taloushallinto, juridiikka, johtaminen,jne. Tää oli oikeastaan aika kiva, sillä ekan vuoden aikana ehtii nähdä vähän kaikenlaista ja sitten on helpompi suunnata myöhempiä opintoja siihen mikä kiinnostaa ja millaiseen työhön haluaa valmistumisen jälkeen. Oma henkilökohtainen suosikkini oli taloushallinto. Ajattelin etukäteen, että kirjanpitäjää musta ei ainakaan tule, mutta jouduin perumaan puheeni sen kurssin aikana. 



Tenttikirjat vs pääsykoe // Projekti Cosmopolitanista // Esseen kirjoitusta // Innovaatioviikon tuotoksia



Opiskelu oli aika samanlaista kuin lukiossa. Kontaktitunteja oli aina neljä tuntia päivässä, meillä oli esim. syksyllä klo 12-16 ja keväällä 8-12. Toi systeemi helpotti tosi paljon ryhmätöiden ja muun elämän aikataulutusta, sillä lukujärjestys ei vaihdellut päivästä ja viikosta toiseen niin kuin monissa muissa korkeakouluissa. Ryhmätöitä tehtiinkin paljon, mikä oli mulle aikamoinen yllätys. Kurssin lopulla oli yleensä tentti tai joku muu suurempi palautettava työ. 

Menin JAMKiin sillä asenteella, että opiskelen siellä vain vuoden ja haen keväällä uudestaan luokanopeksi. Kevätlukukaudella luinkin VAKAVAa koulutöiden ohella. En nähnyt älyttömästi vaivaa koulutöiden eteen, sillä mulle arvosanoilla ei ollut merkitystä. Halusin vain saada tarvittavat opintopisteet kasaan ajatellen opintotukea. Menestyin koulussa kuitenkin ihan hyvillä arvosanoilla. Kevät oli kuitenkin tosi rankka pääsykokeen takia. Onneksi työ kuitenkin palkittiin ja pääsin Jyväskylän yliopistoon.

Se täytyy kyllä sanoa, että en millään tavalla kadu tuota vuoden ''keikkaa''. JAMKilla opin opiskelemaan korkeakoulussa, sain älyttömän hyödyllisiä tietoja liiketoiminnasta ja lisäksi löysin mun parhaat kaverit siitä koulusta. Tuon JAMK vuoden jälkeen oli paljon helpompaa aloittaa opinnot muualla. Valitettavasti en osaa sen enempää kertoa tradenomien myöhemmistä opinnoista saati työelämästä, mutta tuota JAMKia voin kyllä ehdottomasti suositella niin liiketaloudesta oikeasti kiinnostuneille kuin myös sellaisille, jotka ei ehkä vielä tiedä mitä haluavat olla isona. Toi koulutusohjelma on tosi yleishyödyllinen ja antaa myös pohtimisaikaa   sitä tarvitseville.




4 kommenttia:

  1. Olipa kiinnostava postaus, vaikka en itse ole tradenomiksi hakemassa! Tällä hetkellä pänttää Suomen kielen pääsykokeisiin :D Olipa huippua, että sulle osui noinkin mahtavat tutorit!:) Hyvin ja mielenkiintoisesti kirjoitettu postaus :> http://anskisss.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Tää postaus oli mielenkiintoinen, vaikka en itse ole edes oikeastaan aikaisemmin ollut edes "kiinnostunut" tradenomiksi opiskelemisesta! Avarsi silmiä x)

    http://aliisla.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mullakaan ei ollu selvää kuvaa mitä toi opiskelu tulisi olemaan sinne hakiessa, mutta ehdottomasti positiivinen yllätys miten monipuolinen toi koulu oli :)

      Poista